bredefotomatch.jpg

Over dans

Lonneke van Leth Dans is hét Haags dansgezelschap voor de jeugd, dat produceert, presenteert, onderwijst en experimenteert. Artistieke domeinen als tekst, vormgeving, muziek, digitaal beeld en de verhalende dansstijl communiceren met het jonge publiek. Met haar eclectische dansstijl en onverwoestbare verhalen, die vol humor en in vlotte en eigentijdse bewerkingen worden herverteld, weet het gezelschap de jeugd op een toegankelijke manier bekend te maken met deze kunstdiscipline. Verwondering, emoties, verbazing, samen ontdekken én begrijpen, voorstellingen en workshops: de jeugd beleeft moderne dans. 

De multidisciplinaire producties sluiten aan bij de belevingswereld van toekomstige volwassenen, raken aan maatschappelijk relevante onderwerpen en nodigen uit tot openheid, kwetsbaarheid en reflectie.

Haagse Choreografe

Lonneke van Leth is sinds 2009 artistiek directeur en choreografe van het, naar haar vernoemde, gezelschap Lonneke van Leth Dans. Na haar carrière als danseres bij diverse gezelschappen en producties zoals Introdans en Djazzex, begon zij haar eigen productiekern. In 2002 creëerde zij haar stuk 'Preview' tijdens het Four Steps Forward van het Korzo Theater. Parallel hieraan startte een periode van twee jaar bij werkplaats Generale Oost te Arnhem, waar zij de theater-dansvoorstellingen 'One Day' en 'Levels' maakte. Naar aanleiding van ‘Preview’ kreeg zij de eervolle taak om het CaDance Festival 2002 met haar werk te openen. In 2004 ontving zij de tweede prijs van de Komeet (een stimuleringsprijs voor jong talent in Den Haag).

lvlethbyflorezoe031215_39706743200_o.jpg
Beeldende kunst

Lonneke werkt samen met haar man Vincent de Kooker aan de concepten van de voorstellingen. Hij studeerde in 2006 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn afstuderen heeft hij zich toegelegd op een eigen kunstpraktijk en daarnaast gaf hij les in eigen atelier en voor voortgezet onderwijs.

Waar Lonneke zich bezighoud met de choreografie, buigt Vincent zich over de scenografie. Zij gebruiken verhalen in dansvoorstellingen om herkenning bij het publiek op te roepen in spel en dans. Door de jarenlange samenwerking en vakbeheersing ontstaat een unieke synergie, welke is uitgegroeid tot een herkenbare artistieke signatuur. Vincent weet met minimale middelen intense monumentale beelden neer te zetten. In zijn ontwerpen zoekt hij naar de balans met andere disciplines, dat maakt hem bijzonder. Het decor versterkt altijd het verhaal en de dans en staat niet op zichzelf. Omdat hij mede het artistiek concept ontwikkelt, werkt hij vanaf het begin van het repetitieproces aan de scenografie. Het decor wordt daarom volledig geïntegreerd in dans, spel en muziek en is een versterking van het totaalconcept.

IMG_4401.jpg
Schrijven

Toneelschrijver Martijn de Rijk is sinds 2015 als tekstschrijver verbonden aan het gezelschap. Hij werkt al schrijvend, spelend en denkend op het snijvlak van theater, filosofie en samenleving. In 2001 studeerde hij af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, waarna hij speelde bij het vaste ensemble van het Noord Nederlands Toneel onder leiding van Koos Terpstra en bij o.a. Toneelgroep Amsterdam, Mighty Society, Firma Rieks Swarte, Amsterdamse Bostheater, TG Suburbia en Laura van Dolron. In de dynamiek van het artistieke proces verliest hij zijn eigenheid niet en hij blijft bij producties betrokken tot het laatste moment. Voor de dansvoorstellingen Een Romeo & Julia (maart 2016) en De Zaak Carmen (augustus 2017) maakte De Rijk indrukwekkende en scherpe tekstfragmenten. Met Assepoes (maart 2018, 5+) en De Grote Olympische Spelshow (januari 2019, 8+) startte zijn schrijversschap voor jeugdvoorstellingen. In de recente jeugdvoorstellingen Nooit meer bang! en Wat is nu? bewees hij ook filosofische teksten voor jonge kinderen te kunnen maken die hen aan het denken zet en begeleidt.

martijnderijk.jpg
Het verhaal

Dans, beeldende kunst, muziek, tekst en toneel zijn in het werk van het jeugd dansgezelschap onlosmakelijk met elkaar verweven. Het eigenzinnige aanbod van het gezelschap gaat uit van de vertellende en reflexieve werking van het theater. Lonneke van Leth Dans spreekt de jonge kijker aan op verbeelding, fantasie en de emotie van het lichaam, puttend uit de rijke schatkamer aan vertellingen. Lonneke van Leth Dans gelooft in de kracht van dans voor de jeugd en wil van iedereen een dansliefhebber maken. We maken voorstellingen voor families en het primair, voortgezet en MBO onderwijs.  Per schooljaar worden zo'n 100 schoolvoorstellingen gespeeld voor 19.000 leerlingen.  

DSC04412.jpg
De stichting
Bestuurssamenstelling

Het bestuur van Stichting Ballet van Leth:

  • Mevr. E. Dekkers (voorzitter)

  • Dhr B. Drechsel (penningmeester)

  • Mevr. C. Ludwig (secretaris)

  • Dhr. J. van Dijken

 

Comité van aanbeveling

Het comité van aanbeveling:

  • Benno Tempel

  • Tineke Maas

  • Tom de Ket

  • Samuel Wuersten

  • Yvonne Keuls

  • Raoul Boer

Beleidsplan

Het meerjarenbeleidsplan 2021-2024, alsmede de jaarverslagen en jaarrekeningen zijn op te vragen via zakelijk@lonnekevanleth.nl.

img_7553_39985265564_o.jpg