AVONDJE LONNEKE

Verrassend, energiek en hilarisch!

Choreografe Lonneke van Leth presenteert: Een avond met Lonneke ‘’Mixed Bill’’ in Hengelo

Première op 26 januari 2018, Schouwburg Hengelo

Choreografe Lonneke van Leth toont haar vele gezichten tijdens dit avondvullend programma. Aan de hand van anekdotes vertelt Lonneke u persoonlijk wat haar inspiratiebronnen waren en welke keuzes ze maakte om tot de choreografie te komen. De beeldende dansstijl van Van Leth en de live muziek van het Matangi Kwartet zorgen voor een gevarieerde avond.

 

Met onder andere:

De dood en het meisje (Der tod und das Mädchen)

Een modern liefdesepos met scènes als uit een ‘Film Noir’. Energiek en toch ingetogen. Door het gevecht tussen gevoel en verstand is dit een voorstelling die nog lang blijft hangen. De gelijknamige compositie van Franz Schubert wordt live uitgevoerd door het Matangi Kwartet.

 

‘Er ontstaat een spel waarin het meisje alle remmen los gooit en zij beiden in een hartstochtelijke dans elkaars hart veroveren. De muziek zorgt voor rillingen. Maar het is ook de timing waarin de dansers de accenten op de juiste noten leggen. Hier is werkelijk sprake van synergie. … Grote klasse.´ (Femuz)

 

‘Zodra de muziek begint is het muisstil. De zaal is gegrepen door het lyrische duet. Van de eerste flirt tot het dramatische einde. Het stel trekt elkaar aan, stoot elkaar af en valt in elkaars armen in een meeslepend liefdesduet. Het levert het gezelschap een staande ovatie op´. (Het AD)

´De flirt met en overgave aan de dood overtuigt van begin tot eind.´ (Het Parool)

 

Het laatste oordeel

Deze choreografie van Lonneke van Leth is geïnspireerd op het bekende schilderij van Lucas van Leyden. In het schilderij velt god een oordeel en bepaalt vervolgens of iemand naar de hemel of de hel gaat. In het stuk van Van Leth beoordeelt god niet het individu, maar de hele mensheid. Waarin is de mens geslaagd en waarin niet? En wat is zijn laatste oordeel met betrekking tot zijn project 'De Mens’? Een intense choreografie voor vier dansers op muziek van Jocelyn Pook.

 

The Match

The Match, een gedanste voetbalwedstrijd, is een “good oldie” van Van Leth. Zij creëerde dit stuk in opdracht van Het Holland Dance Festival voor The Iceland Dance company in 2003. Inmiddels draait deze voorstelling al heel wat jaren mee. Herkenbaar en hilarisch. Rockmuziek, grote bewegingen, flitsend groepswerk met vooral een grote knipoog naar volkssport nummer 1.  


Here! Me! Now!

Dit veelzijdige programma wordt afgesloten met de nieuwe solo Here! Me! Now!. Dit 8 minuten durende dansstuk in scenografie van beeldend kunstenaar Vincent de Kooker beschrijft het herkenbare gevoel van alles achter je laten en anoniem de totale vrijheid ervaren. Alleen op die manier kun je het leven voelen zoals het moet zijn. Zoals het bedoeld is. Vrij van verplichtingen. De muziek ´Harold in Islington´ van Michael Thomas uitgevoerd door het Matangi Kwartet versterkt het gevoel van escapisme.

 

Artistiek concept en choreografie: Lonneke van Leth

Artistiek concept en scenografie: Vincent de Kooker

Dansers: Riccardo Sbrighi, Camille Pidou, Mathieu van Hal, Esmee le Can, Leon Batelaan, Stein Fluijt, Noortje Vogels en Lonneke van Leth

Live muziekuitvoering: Het Matangi Kwartet (2 stukken)

Muziek: Schubert, Michael Thomas, Jocelyn Pook, Ske

 


«   »