OVER LONNEKE

Haagse Choreografe

Lonneke van Leth is sinds 2009 artistiek directeur en choreograaf van het, naar haar vernoemde, gezelschap Lonneke van Leth Dans. Na haar carrière als danseres bij diverse gezelschappen en producties zoals Introdans en Djazzex, begon zij haar eigen productiekern. In 2002 creëerde zij haar stuk 'Preview' tijdens het Four Steps Forward van het Korzo Theater. Parallel hieraan startte een periode van twee jaar bij werkplaats Generale Oost te Arnhem, waar zij de theater-dansvoorstellingen 'One Day' en 'Levels' maakte. Naar aanleiding van ‘Preview’ kreeg zij de eervolle taak om het CaDance Festival 2002 met haar werk te openen. In 2004 ontving zij de tweede prijs van de Komeet (een stimuleringsprijs voor jong talent in Den Haag).

 

Het werk van Lonneke typeert zich als verhalend, toegankelijk en beeldend. Met haar humor en treffende muziekkeus weet zij menigeen te enthousiasmeren voor moderne dans. Na een tijd aan Korzo en Theater aan het Spui verbonden te zijn, maakt Van Leth sinds 2009 zelfstandig dansproducties in Den Haag voor jong en oud en tourt hiermee door heel Nederland. Zij werkte onder andere voor het Holland Dance Festival, het Nationale Toneel en Toneelgroep De Appel. Ook creëerde zij de choreografie voor de kaskraker Het Pauperparadijs in samenwerking met regisseur Tom de Ket. Naast de theater- en locatie-projecten verzorgt zij ook nevenactiviteiten, zoals het Binckvakantieplan voor de jeugd en de culturele proeverij op het water De Haagse Grachtenpracht.

Anderen over Lonneke

 

Met haar verhalende dansvoorstellingen komt Lonneke op veel Haagse scholen en laat ze kinderen voor het eerst kennis maken met dans. De dansers nemen de kinderen mee in prachtige choreografieën, waarbij ze genieten van hoge kwaliteit dans, gecombineerd met humor en mooie toneelbeelden. Dat de kinderen na afloop mee kunnen dansen of in gesprek gaan met de dansers geeft aan dat Van Leth van grote educatieve waarde is voor dans in Den Haag. Je gunt ieder kind een voorstelling van Lonneke van Leth!

Herma Roos, cultuurcoach CultuurSchakel

 

Lonneke is een energiek en positief mens met veel doorzettingsvermogen. Ze brengt de belangrijke zaken over het werkelijke leven aan het licht door de taal van de dans en haar verhalen. De danstaal is soms onzichtbaar, maar legt werkelijk verbinding. Lonneke is uniek, zeer belangrijk voor het dansveld en specifiek Den Haag!

Janine Dijkmeijer, zakelijk leider Nederlands Danstheater

 

Voor het Mondriaan jaar werkte het Gemeentemuseum samen met Lonneke van Leth. Lonneke wist met een dansroute en spannende, kleine choreografieën een mooi en nieuw perspectief te bieden op Mondriaans kunst. Lonneke's choreografieën waren voor veel bezoekers net dat extra zetje om even stil te staan bij een werk of aspect van Mondriaans leven. Daarmee hadden onze bezoekers niet alleen een extra bijzondere ervaring in het museum, maar werkten we als museum ook aan de doelstellingen van ons Mondriaan jaar. Lonneke verzorgde met dansacademie studenten en het Residentie Orkest ook nog eens de prachtige opening van De Ontdekking van Mondriaan. Een hele prettige samenwerking, met mooie resultaten dus.

Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag

 

Lonneke van Leth, gelauwerd Haagse danseres en choreografe, levert een onmisbare en unieke kwaliteit aan het Haagse culturele leven met haar voorstellingen, waar een zeer divers publiek sinds jaar en dag van geniet. Ondernemend en creatief: zij ontwikkelt bovendien met een kleine slagvaardige organisatie een grote variëteit aan extra activiteiten zoals schoolvoorstellingen en workshops, danslessen, familievoorstellingen en het Binck Vakantieplan.

Louise Engering, oud-wethouder Cultuur en Financien Den Haag

 

De Zaak Carmen intrigeert en boeit van het begin tot ‘t eind! Na de première in het Zuiderstrandtheater hoorde ik veel mensen zeggen dat het omgevlogen was, een goed teken. Lonneke heeft het weer voor elkaar; ze brengt toegankelijke dans op niveau, met meerdere lagen. De uitvoering is speels, humorvol en bij vlagen letterlijk bloedserieus. Bij een nog ongeoefend danspubliek van alle leeftijden slaat deze aanpak goed aan, maar ook voor de meer ingevoerde kijker valt er veel te bewonderen.

Paul Cornelissen, Theaters Tilburg

 

De Zaak Carmen van Lonneke van Leth is een danstheatervoorstelling die een breed publiek aanspreekt, vanwege de mooie mix van dans, muziek, vormgeving en verhaal. Het publiek in het Zuiderstrandtheater reageerde zeer enthousiast.

Henk Scholten, Zuiderstrandtheater

 

Choreografe Lonneke van Leth maakt verhalende modern-klassieke dans. Toegankelijk én artistiek de moeite waard. Ik kan de groep van harte aanbevelen.

Raoul Boer, Schouwburg Hengelo