Sanne-dans-115.jpg

Lonneke van Leth

Lonneke van Leth is sinds 2009 artistiek directeur en choreografe van het, naar haar vernoemde, gezelschap Lonneke van Leth Dans. Na haar carrière als danseres bij diverse gezelschappen en producties zoals Introdans en Djazzex, begon zij haar eigen productiekern. In 2002 creëerde zij haar stuk 'Preview' tijdens het Four Steps Forward van het Korzo Theater. Parallel hieraan startte een periode van twee jaar bij werkplaats Generale Oost te Arnhem, waar zij de theater-dansvoorstellingen 'One Day' en 'Levels' maakte. Naar aanleiding van ‘Preview’ kreeg zij de eervolle taak om het CaDance Festival 2002 met haar werk te openen. In 2004 ontving zij de tweede prijs van de Komeet (een stimuleringsprijs voor jong talent in Den Haag).

 

Na een tijd aan het Korzo Theater en Theater aan het Spui verbonden te zijn, maakt Lonneke sinds 2009 zelfstandig dansproducties in Den Haag voor jong en oud en tourt hiermee door heel Nederland. Zij werkte onder andere voor het Holland Dance Festival, het Nationale Toneel en Toneelgroep De Appel. Zij maakte grote locatieprojecten als Het Zwanenmeer, De Odyssee en De Zaak Carmen. Ook creëerde zij de choreografie voor de kaskraker Het Pauperparadijs in samenwerking met regisseur Tom de Ket. In 2019 ontving Lonneke van Leth dans, dansgezelschap voor jeugd de Niekie v/d Berg prijs voor de voorstelling 'Een Romeo en Julia' vanwege de onderscheidende artistiek-inhoudelijke kwaliteit en de goede aansluiting bij de doelgroep 12 tot 18 jaar.

 

Het klassiek moderne werk van Lonneke typeert zich als verhalend, beeldend, eclectisch en humorvol. Zij stelt bewust de “vertellende” kwaliteiten van de dansers centraal om de emotionele aspecten van beweging met het publiek te communiceren.

Anderen over Lonneke

Herma Roos, cultuurcoach CultuurSchakel

Met haar verhalende dansvoorstellingen komt Lonneke op veel Haagse scholen en laat ze kinderen voor het eerst kennis maken met dans. De dansers nemen de kinderen mee in prachtige choreografieën, waarbij ze genieten van hoge kwaliteit dans, gecombineerd met humor en mooie toneelbeelden. Dat de kinderen na afloop mee kunnen dansen of in gesprek gaan met de dansers geeft aan dat Van Leth van grote educatieve waarde is voor dans in Den Haag. Je gunt ieder kind een voorstelling van Lonneke van Leth!

Jeroen  Jesse, directeur Impresariaat Uit de Kunst

Lonneke van Leth Dans is sterk in het verwerken van thema’s in jeugdvoorstellingen, zoals cyber-pesten, vluchtelingen en gezondheid, zodat een boeiend geheel ontstaat mét impact, maar zonder opgeheven vingertje. Lonneke’s werkwijze spreekt leerlingen aan, ongeacht schooltype. Veel gezelschappen laten moeilijke doelgroepen links liggen en richten zich liever op het ‘makkelijkere’ primair onderwijs. Lonneke van Leth Dans gaat de uitdaging juist aan om te spelen voor VMBO en ook MBO. Wat me boeit en soms ook verrast, is dat deze zogenaamd moeilijke doelgroepen echt geraakt worden door de voorstellingen!

Met deze eigen signatuur en de nieuwe positionering verwacht ik de komende jaren alleen maar groei, zowel artistiek alsook in aantal uitvoeringen.

 

Evelien op der Heijde, cultuurcoördinator Haagsche Schoolvereeniging

Als cultuurcoördinator werk ik graag samen met "Lonneke van Leth Dans". Van de mooie lessen op maat bij ons op school genieten de kinderen altijd enorm! Ook de voorstellingen in het theater zijn een feestje voor de kinderen om naartoe te gaan en passen perfect bij onze manier van werken. "Lonneke van Leth Dans" verzorgt een goede invulling van onze leerlijn dans!